Echo & Narcissus (2017)

februari 8 2018, 0 Comments

Prijsvraagontwerp uit 2017 (niet gerealiseerd)
Set van 4 ruimtelijke objecten cq meubels voor een buitenmanifestatie in Canada.

Kunnen we iets leren van de sociale interactie op Social Media en kunnen we die kennis gebruiken om sociaal contact te bevorderen in de openbare ruimte?  Het ontwerp van de objecten uit de ‘Echo & Narcissus’ range is geïnspireerd door het sociale en antisociale gedrag op Facebook en Instagram en is daar tegelijkertijd ook een kritiek op.

De Echo & Narcissus Range bestaat uit 4 objecten en meubels:

1. Selfie Sticks

De bespiegelde Selfie Sticks kunnen voor bekende landmarks worden geplaatst. Vanaf nu kun je tegelijkertijd een selfie maken en naar het landmark kijken, in plaatst van er met je rug naartoe te staan.  Kijk! In de echte wereld sta jij ook voor dat gebouw net als je vrienden op die foto’s op Facebook!

2. Selfie Throne

Neem plaats op de verhoogde Selfie Throne en wordt de ster van het terrein. Niet alleen kun je alles en iedereen goed bekijken zonder enige interactie aan te gaan, maar met een beetje geluk trek je de aandacht van iedereen in de buurt. Verwacht een ongelooflijke boost van je ego. Als je weer van de trap afdaalt zal er een lange rij mensen op je staan te wachten.  Mogelijk om een praatje met je te maken, maar waarschijnlijk om zelf op de troon te klimmen.

3. Merging Desks

Dit buitenmeubel bestaat uit 4 in elkaar geschoven tafels op verschillende sta-hoogten. Ideaal om even tegenaan te hangen terwijl je je sociale status update. Op de plek waar de 4 tafels elkaar raken zijn gespiegelde vlakken aangebracht om een virtuele ruimte te simuleren. Thuis achter je scherm zit je immers  ook altijd in je eigen bubbel en kijk je ook niet wie er aan de andere kant van de tafel zit.

Misschien denk je tijdens het appen aan deze tafel dat je leuke overbuurman zich ook op jouw favoriete social medium bevindt en durf je hem wél aan te spreken!  Oeps! Hij staat écht tegenover je.

4. Virtual Sky Pool

Neem plaats op de 4 banken in deze afgeschermde buitenruimte met spiegelende vloer en dompel jezelf onder in een virtuele wereld. Je hoeft niet eens meer vermoeiend met je hoofd naar boven te kijken om de prachtige wolken- of sterrenhemel te bewonderen. Hij ligt aan je voeten!  Hee wat zie je daar…  Er verschijnen nog meer hoofden in die virtuele wolkenlucht!  Misschien kun je een praatje met ze maken. Er is geen dure audioapparatuur en pijlsnel internet voor nodig om ze goed te kunnen verstaan.  De hoofden horen immers bij de mensen naast je op de bank.

Comments are closed.

(c) Jules Ruyters 2018